23 Ekim 2017 Pazartesi

Ergoterapi Nedir?Amaçları ve Faydaları Nelerdir?

                      ERGOTERAPİ NEDİR?
Ergoterapi aktivite katılımında kısıtlama yaşayan tüm bireylerin yaşam kalitelerini yüksek ölçüde artıran sağlık disiplinidir. Tüm yaş gruplarının katılımıyla gerçekleşen çocuk, genç, yaşlı, sokak çocukları, madde bağımlısı olan herkesin yaşam kalitelerini artırmaya odaklanılmış çalışmalardır. Kişilerin var olan ve açığa çıkaramadıkları yeteneklerini bulup daha düzeyli bir yaşama adım atmalarını sağlamaktır. Kişilerin aktivite sırasında yaşadıkları özgürlük ve bağımsızlıklarını artırmaktır. Ergoterapi de kişilerin fiziksel ve sosyal faktörleri değerlendirilerek olumsuzlukları ortadan kaldırarak gerekli müdahaleleri yapmaktır. Bilim ve sanata yönelik çalışmalar yapılarak kişilere yönelik oluşturulan açıklarını kapatmaktır.

Ergoterapinin Amaçları
- Engelli kişilerin bağımsızlığını, ev, sosyal ve iş yaşamlarının gereği rollerini kimseye muhtaç olmadan yapabilmelerini sağlamak
-Teknik, yasal ve davranış engellerini ortadan kaldırarak engelli kişilerin iş yapabilme potansiyellerini artırmak
- Engelli bireylerin iş bulabilmelerine yardımcı olmak ve Avrupa iş kazandırma stratejilerini ülkemizde uygulayabilmek
- Engelli, sokak çocukları, alkol ve madde bağımlıları, şiddet gören kadınlar, AIDS'li kişiler ve yaşlıların aktivite ve rol performanslarını artırarak yeterliliklerini ve toplumsal katılımlarını sağlamak
- Anlamlı ve amaçlı fiziksel ve zihinsel ergoterapi aktiviteleri ile kişilerin yaşam stilini değiştirmeyi içeren koruyucu stratejiler geliştirmek.






ERGOTERAPİ’NİN SAĞLADIĞI TEMEL FAYDALAR

Duyu bütünleme ve davranış geliştirme:
Çocuğun vücudunda görme, dokunma, hissetme gibi duyuların harekete geçirilerek bu duyuların uyumlu olarak çalışması ve bir dengeye getirilmesi sağlanıyor. Böylece beyin gelişimi için bir ön hazırlık yapılarak öğrenme yeteneklerinin artırılması hedefleniyor. Örneğin dokunma duyusu hassas olan bir çocuk halıya bastığında aşırı tepki gösterebiliyor.
Burada yapılan tedavi ile dokunma, hissetme ve tanıma gibi beyinsel koordinasyon tedavisi uygulanıyor. Burada tamamen oyuncaklar ve özel hazırlanan uygulama cihazlarından yararlanılıyor.

Sosyal beceri geliştirme ve temel dil becerileri:
Çocuk Ergoterapi Merkezinde’nde çocukların oyun oynaması, öğrenmesi, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi ve kişisel bakım becerilerini bir bütünlük içinde yapması için de çalışmalar yürütülüyor.Terapi ve eğitim seanslarının oyunla gerçekleştirildiği merkezde, çocukların yaşam becerilerini en yüksek potansiyele çıkarmalarına ve çocukluktan yetişkinliğe geçişte bağımsız olmalarına destek veriliyor. Konuşma terapileri uygulanıyor.
Kaba hareketler, ince, kaba motor geliştirme:
Bu bölümde fiziksel olarak dengeli hareketler yapılması üzerine bir çalışma yapılıyor. Örneğin merdiven çıkma, dengeli yürüme, dirsek ve el kullanma, sarılma gibi el ve ayak hareketlerini geliştiren çalışmalar yapılıyor. Vücudun refleks vermesi, hareket kontrolü öğretiliyor.

Dikkat bozukluğu:

Burada çocukların fiziksel gelişimi ile zihin dengesinin oluşması sağlanıyor. Oyuncaklar ve özel oyunlarla terapi gerçekleştiriliyor. Ödül sistemi ile çocuklar küçük oyunlar eşliğinde eğitiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Geçmişten Günümüze Kadın- Erkek ilişkileri

                                    DÜNÜYLE BUGÜNÜ İLE KADIN ERKEK İLİŞKİLERİ Günümüzde kadın erkek ilişkileri bireylerin yaşamlarını şek...